2011. október 21.

Csokis gesztenyetorta


Ez a torta még anno apukám szülinapjára készült. Szerintem betalált. Pasinak mindig nehezebb tortát sütni, de ezt most abszolút pasisnak nevezném.
Egy elég tömör tortáról van szó, de nem mondom, hogy csak egy vékony szeletet lehet megenni belőle. Nálunk ilyen közhelyek nem játszanak, haha.
Kifőztük legutóbbi számában is megjelent.
 Hozzávalók:

  • 60 dkg bio Maroni gesztenyepüré
  • 20 dkg vaj
  • 4 tojássárga
  • 4 egész tojás
  • 2 teáskanál sütőpor

a csokoládékrémhez:
  •  6 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 30 dkg vaj

díszítéshez:
  • kb. 10 dkg mogyoró
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj
  • pár szem egész, főtt gesztenye
  • 5 dkg cukor


A gesztenyés lapokhoz a gesztenyepürét és a puha vajat habosra kavarjuk,majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat és az egész tojásokat is. Végül hozzákeverjük a sütőport is. Ebből a masszából 10 lapot sütünk. A massza tizedét sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű, kerek sütőlemezre kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, vagy amíg a tészta széle barnulni nem kezd.
A csokoládékrémhez  az étcsokoládét feldaraboljuk, majd mikróban vagy gőz fölött felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral fehéredésig kavarjuk, majd kézi habverőre váltunk és a tojást gőz fölé tesszük. Itt kb. 5 percig kevergetjük. A gőzről levéve a krémbe belekeverjük a kakaót és a felolvadt étcsokoládét, ezt alaposan elkeverjük. A krémet 3-4 óráig hűtjük, mialatt az egészen besűrűsödik. A csokis krémet mixerrel fellazítjuk, majd több részletben hozzákeverjük a lágy vajat.
A lapokat megtöltjük a krémmel és a torta oldalát is bevonjuk. A tortát minimum 2 órára hűtőbe rakjuk.
A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, majd rusztikusan a lehűlt torta tetejére kenjük. A torta oldalát apróra vágott mogyoróval díszítjük.
A gesztenye dekorációhoz kb. 5 dkg cukorból világos karamellt készítünk ,majd hagyjuk annyira kihűlni,hogy ha egy gyufaszálat belemártunk majd kihúzunk,a karamell csak lassan folydogáljon le. A gesztenye szélesebb részébe egy fogpiszkálót szúrunk, majd a gesztenyét karamellbe mártjuk. Ahogy a gesztenyét kiemeljük a karamellből, az vékony szálat fog húzni. Addig tartjuk kézben, amíg a karamell teljesen meg nem köt. Lehetséges, hogy közben a karamellt többször újra kell olvasztani majd visszahűteni. Ezt a díszt csak tálalás előtt érdemes elkészíteni, mert nagyon hamar elolvad.

6 comments:

Csibe írta...

Olyan nagyon gyönyörűséges!!!

nempiskóta írta...

Csatlakoznék az előttem szólóhoz!:) Ráadásul én meg épp gesztenyésen töröm...

Vali írta...

Nagyon jól néz ki és finom is lehetett.

marisz57 írta...

Mutatós, gusztusos, kívánatos!

Orsi írta...

Köszönöm :)

papillon írta...

Nagyon finom lett, bár én a krémbe kevesebb vajat tettem (még így is épphogy nem lett túl vajas számomra) és cukorból is csak a 2/3-át. Most csinálom másodjára, mert nagy sikert aratott! Köszönöm a receptet!

A blogon megjelenő összes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.. Üzemeltető: Blogger.

© Kiskanál, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena